Wereldprimeur in dj-land: true surround sound

Wereldprimeur in dj-land: true surround sound

22-jarige Kempense dj ontwikkelt technologie XPLISSO voor intense totaalervaring

Gepatenteerd audiosysteem
Het dj-event ‘EXPOSED I A Taste Of The Future’, zaterdagavond in Balen, kreeg de publieke primeur van XPLISSO. NIVIRO speelde die avond anderhalf uur in ‘true surround sound’. Zijn gepatenteerde systeem om geluid ruimtelijk weer te geven, is wereldwijd ongezien. Ruim 2 jaar experimenteerde hij in zijn professionele studio thuis aan dit totaalconcept om klank én licht live te synchroniseren in true surround sound.

Tim Peeters: “De huidige muziekscene mist vernieuwing en diepgang. Als publiek verlies je makkelijk je focus als het geluid steeds uit dezelfde richting komt. Met XPLISSO voeg ik net die extra dimensie toe. Het is een compleet nieuwe auditieve ervaring waarbij de muziek de aanwezigen omringt, wat heel natuurlijk, aangenaam én intens aanvoelt. Om het even waar je als muziekfan binnen de surroundzone staat of beweegt, voel je de volledige kracht van XPLISSO. Dankzij een ingebouwde tijdscode in het systeem wordt ook de lichtshow volledig gesynchroniseerd op de beats van de muziek. Beleving staat hierbij centraal.”

Concreet volstaat het om in elke hoek van de zaal een klankkast te zetten die het geluid breed kan dragen. NIVIRO kan met XPLISSO zowel eigen werk als nummers van andere artiesten brengen. Elk nummer wordt zorgvuldig in de studio voorbereid voor een maximaal surround-soundeffect.

Story image

Begrip in muziekindustrie
XPLISSO brengt niet alleen surround elektronische dancemuziek tot bij het publiek, maar koppelt er ook een lichtshow van formaat aan. Als meest intense geluids- en lichtbeleving moet XPLISSO een begrip worden in de muziekindustrie. In tegenstelling tot veel surroundinstallaties, heeft dit systeem een gigantische ‘sweet spot’. In totaal kan het systeem makkelijk tot 5.000 aanwezigen verwennen met dit spektakel in de surroundzone.

Doordat het hele systeem geautomatiseerd is, zijn er slechts vier mensen nodig om de hele show uit te voeren: dj, light jockey, visual jockey en eventueel een geluidstechnieker voor de balans tussen microfoon en surround.

Story image

Zelf begint NIVIRO intussen een vaste waarde te worden in de muziekscene, met ruim anderhalf miljoen Spotify-streams per maand. Daarnaast staan er meer dan 150 miljoen opgetelde YouTube-views op zijn naam en kan hij rekenen op een uitgebreide fanbase op sociale media als YouTube, Facebook en Instagram. NIVIRO speelde in 2017 een eerste keer op Tomorrowland en wist al meerdere internationale dj’s in te pakken met zijn nummers – van Alan Walker en Tiësto over Afrojack, Hardwell en Timmy Trumpet tot Blasterjaxx.

Voor meer info
RCA I Sarah Coppens I Tel. +32 497 45 13 10 I sarah.coppens@rca.be I www.rcapress.be
XPLISSO I www.xplisso.com